Sök

Wibax Magazine

moln

Northvolts mobila energilager nästa steg i Wibax elektrifieringsresa

Med den mobila elbilsladdaren WiCharge med energilager från Northvolt kan Wibax ta nästa steg i elektrifieringen av fordonsflottan.
- Det här gör det möjligt för oss att erbjuda våra kunder elektrifierade leveranser utan att tappa i effektivitet, säger Jonas Wiklund, vd Wibax.

För ganska precis ett år sedan presenterade Wibax, tillsammans med Scania, världens första eldrivna, ADR-godkända lastbil som kan dra 64 ton. Fordonet var det första steget mot målet att bli ledande inom fossilfria transporter, med målsättningen att 80 procent av fordonsflottan ska vara fossilfri till 2030.

Lagom till den årliga bilsportsfestivalen Race Of Champions, står nästa steg i satsningen klar – en mobil elbilsladdare som enkelt kan placeras ute hos kund och möjliggöra en snabb och effektiv laddning under stopp för avlastning.

– En utmaning i vår elektrifieringsresa är att vi inte vill tappa i effektivitet. Vi vill alltså inte stanna och ladda våra fordon under längre tid än det tar att lasta av. Med WiCharge blir det här möjligt, säger Jonas Wiklund.

Att hålla alla de fordon som Wibax vill elektrifiera rullande, är väldigt effektkrävande. Mycket energi behöver pumpas in i bilarna på väldigt kort tid. Dessutom på flera olika platser längs vägarna. Med en mobil laddstation som WiCharge kan laddningen göras under bilarnas naturliga stopp – med precis den kraft som krävs.

Det här möjliggör för Wibax att erbjuda sina kunder elektrifierade leveranser, trots begränsad effekt i elnäten hos kunderna. Vi kan helt enkelt ansluta WiCharge till en standard elanslutning där batteripacket laddas upp under en längre tid. När vi sedan ansluter bilen till batteripacket laddas bilens batteri under tiden vi lastar eller lossar produkt, vilket vanligtvis är under en timmes tid.

– Vi har minst fyra stycken nya ellastbilar på ingång under nästa år. Det är vi nu väl förberedda för, säger Jonas Wiklund.

WiCharge lanseras under den årliga bilsportsfestivalen Race Of Champions som hålls på Piteå Havsbad den 28-29 januari 2023.

 Fakta WiCharge

Innehåller: