Sök

Wibax Magazine

moln

Piteå-företag skapar 64 ton historia

Kemikalieleverantören Wibax har ända sedan starten fokuserat på hållbarhetsfrågor. Nu växlar företaget upp ännu ett steg – tillsammans med Scania lanseras en världsnyhet, en eldriven ADR godkänd lastbil som kan dra 64 ton, vilket är ett nytt rekord för elektriska lastbilar.

Det är inte bara i storstäder som elfordon börjar ta plats. Piteå-baserade Wibax transporterar bulkgods ute på landsbygden och har försökt vara i hållbarhetens framkant ända sedan grundandet 1986. Företagets ambition är att vara en hållbar kemikalieleverantör som tar hänsyn till både människor och miljön. Genom den nya innovationen – eldrivna lastbilar som klarar uppåt 64 ton – tar bolaget ytterligare ett steg.
– Vi har identifierat transporter som den största klimatpåverkan i vår verksamhet så därför måste vi jobba med det. När bilarna väger så mycket som våra börjar det dock bli komplicerat med eldrift, säger Jonas Wiklund, koncernchef på Wibax.

Tillsammans med Scania har Wibax arbetat länge för att hitta en lösning och bilen som snart tas i drift är det första av fler fordon och är viktiga för oss för att nå våra klimatmål.
– Med bara det här fordonet minskar vi klimatpåverkan med upp till 1370 ton CO2 och vi gör det med ett fordon med full dragvikt. Med andra ord, det här är en riktig game changer, konstaterar Jonas Wiklund.

Scania och Wibax har ett nära samarbete som möjliggjort denna elektrifierade lösning.
– Detta är den första elektriska 64-tonnaren som går i trafik hos kund. Steg för steg visar vi att elektriska lösningar händer väldigt snabbt och för i princip alla segment, säger Fredrik Allard, chef för E-mobility, Scania.

Skellefteå Kraft har beräknat vilken typ av laddutrustning som krävs för denna satsning och har levererat laddningsstationen.
– De fordon som kommer att elektrifieras sist är de längre transporterna, vilket beror på räckvidden. Elektrifiering innebär att vi måste optimera transporterna utifrån andra parametrar än idag, konstaterar Magnus Sundström, VD på Wibax Logistics.

– Elförsörjningen är idag en debatterad fråga, för att elektrifieringen ska få full genomslagskraft måste hela elsystemet förstärkas. För oss är detta en långsiktig strategisk satsning och vi har vår tillit till att de som är duktiga på elförsörjning kommer se till att vi får ett hållbart och starkt elsystem. I dagsläget känns det naturligt att börja i norra Sverige där vi redan har ett stabilt nät med hållbart producerad el, säger Jonas Wiklund.

Wibax målsättning är att vara ledande i omställningen till fossilfria transporter. Därför är de glada över att vara ett av de första företagen som gör den här förändringen i sin fordonspark. Det nära samarbetet med Scania gör omställningen möjlig.
– Det är viktigt för oss att vara i framkant i hållbarhetsfrågor. Grunden är att det ska inte bara vara snyggt på papper, utan betyda något på riktigt. Lättare ellastbilar har funnits ett tag på marknaden, men för oss är det inte hållbart på riktigt förrän nu när vi kan elektrifiera 64-ton lass. Vår värdegrund är “god kemi” och denna satsning går i linje med det mottot. Man har pratat om dessa frågor länge, men nu märker vi även att efterfrågan ökar från marknaden på mer hållbara lösningar för transporter, det börjar hända på riktigt, säger Jonas Wiklund.

– Jag tror också att omställningen till fossilfritt blir en allt viktigare fråga när det gäller att attrahera arbetskraft i framtiden, summerar Jonas Wiklund.