Sök

Wibax Magazine

moln

Jonas Wiklund är årets ledare i Norrbotten

Han är en engagerad ledare med framåtanda som tillsammans med medarbetarna har tagit företaget som startades av hans far till nya höjder. Samtidigt värnar han om de anställda och arbetsplatsen. Jonas Wiklund, vd för Wibax, är utsedd till Årets ledare i Norrbotten.

Kemikalie- och biooljeleverantören Wibax i Piteå har vuxit och utvecklats med Jonas Wiklund i förarsätet. Omsättningen har ökat från en halv miljard när han tillträdde som vd 2012 till nästan 1,5 miljarder i år. Samtidigt värnar han hela tiden om de anställda och understryker att alla tillsammans driver verksamheten framåt.

Jonas Wiklund var en av finalisterna, tillsammans med Anna Stålnacke, Gym och fitness Sverige, och Hans Stålnacke, Bodens energi, och var den som slutligen kammade hem priset Årets ledare i Norrbotten. Motiveringen löd: ”En engagerad ledare med framåtanda och fokus på målen, som genom förtroende och delaktighet hos medarbetarna har tagit familjeföretaget till nya höjder. Har ett sinne för affärer och är en drivande motor i företagets tillväxt. Samtidigt en ledare som genuint värnar om personerna runt omkring sig, och att de ska ha en attraktiv, trivsam arbetsplats.”

Priset Året ledare delas ut av Ioh organisationsutveckling och Norrbottens Affärer. Juryn består av Sara Nilsson, jämställdhetsexpert, Mia Oldenburg, chef för kommunikation och samverkan vid LTU, Grete Solvang Stoltz, HR och hållbarhetsdirektör LKAB, Karin Zingmark, professor LTU, Per Selberg, delägare i.o.h., Mats Ehnbom, vd Norr Media och Sabina Nilsson, ansvarig utgivare Norrbottens Affärer.

Grattis, Jonas Wiklund!

– Stort tack! Det är väldigt överraskande. Det är ju otroligt roligt bara att bli nominerad. Att få priset som Årets ledare är ännu häftigare. Det är jätteroligt.

Hur skulle du sammanfatta ditt år 2021?

– Det här året har utvecklat sig otroligt bra. Vi har fått kämpa med vissa saker, men har ändå klarat den budget som vi har satt. Vi har fortsatt utvecklats med bra lönsamhet och byggt vidare på organisationen, lyckats stärka upp den för näst kliv. Planen är att passera tre miljarder 2025. Mycket återstår från nuvarande 1,4 miljarder, men ambitionen är hög och vi har stor tilltro till tillväxt. Jag tror att vi kommer att klara det.

Han är snabb med att tillägga:
– Jag vill inte ta åt mig äran utan vi är en fantastisk organisation som tillsammans har skapat det här. Jag har många bra kollegor och vi tillsammans har skapat förutsättningarna. Att få vara med på resan i förarsätet är fantastiskt, speciellt om man tycker om tillväxt.

Vad har du för minnen av företaget som liten?

– Min far startade företaget 1986 och då var jag tolv år. Han hade kontoret hemma och jag var rädd att svara i telefon för att det kunde vara någon som pratade engelska.

När blev du verksam i företaget?

– Jag har varit verksam i företaget sedan 90-talet efter lumpen då jag började köra lastbil. Så småningom drev jag hela åkeriverksamheten tillsammans med terminalerna fram till 2012. Sedan klev jag in som koncernchef.

Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?

– Jag vill att alla ska ha den där varma känslan av att i dag var en bra dag, att de har kunnat påverka på ett sätt. Det är viktigt att ge beröm. Jag skulle inte kunna vara på en arbetsplats utan den delen, säger han och tillägger att han försöker vara en tydlig och ödmjuk ledare.

– När jag började som trafikledare efter ett år som chaufför så var jag 20 år och hade kollegor som var nästan 60 år. Jag var chefens son som hade halkat in där nästan som på ett bananskal och då gällde det att vara ödmjuk. Det har varit en extremt bra skola för feedbacken var supertydlig. Ibland så tydlig att den gjorde lite ont, men jag beslutade mig tidigt för att vara bra på att ta emot feedback, oavsett hur den lades fram.

Vilka är dina främsta drivkrafter?

– Tillväxt och utveckling är någonting som driver mig, men det behöver inte alltid vara omsättning eller lönsamhet. I början handlade det om antalet lastbilar vi hade.

Vad är du mest stolt över som ledare?

– Det som gör mig mest stolt är att följa upp någonting och se hur människor växer. Att de får veta att de presterar och är bra. Man ser stoltheten som de känner. De dagarna är de bästa på jobbet, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att känna att alla känner att de bidrar och gör ett bra arbete. Det blir en större utmaningen i och med att vi blir fler och fler.

Hur ser planerna ut för 2022?

– Arbetsmässigt handlar det om att klara budget. Vi kommer växa en hel del nästa år och börjar vandra uppåt i affärsplanen som sträcker sig till 2025 där målet är dubblera omsättningen. Jag ser fram emot det.

Hur ska du fira jul?

– Jag har haft en otroligt hektisk period så det ska bli skönt att ta det lite lugnt. Vi ska vara hemma och i stugan i fjällen en del. Kanske blir det en timme jakt också. I och med restriktionerna så gäller det att föregå med gott exempel. Det man gör kan man göra i mindre skala.

Artikeln är skriven av Norrbottens Affärer>>